Valorificare deseuri

Valorificare deseuri reciclabile

 

Ultimii ani au pus in evidenta eforturile autoritatilor, a marilor companii si a fiecaruia dintre noi in lupta cu poluarea si cu efectele nocive ale acesteia. 

Desi traim in epoca digitalizarii, tehnologia a evoluat si reusim sa gasim solutii pertinente pentru orice problema care ne afecteaza traiul sau sanatatea, poluarea inca atinge cote maxime si ne deterioreaza stilul de viata. 

Partea de valorificare deseuri este una dintre solutiile pe care le avem in acest caz si pe care le putem folosi in aceasta lupta ecologica. 

 

Tipuri de valorificare deseuri

 

  1. Valorificare deseuri prin reducerea consumului

 

Cand vorbim despre poluare, automat luam in calcul deseurile provenite din consumul industrial sau individual. Asadar, reducerea consumului este una dintre modalitatile de valorificare a deseurilor.

Pentru fiecare tip de deseu putem sa gasim modalitati si trucuri prin care sa diminuam consumul. 

In ceea ce priveste deseurile provenite din consumul de hartie, avem o multitudine de posibilitati prin care putem sa reducem consumul.

Inainte de a stabili care sunt aceste modalitati, trebuie sa avem in vedere avantajele reducerii consumului de hartie.

Hartia are la baza ca materie prima lemnul iar cererea crescuta a acestuia este absolut ingrijoratoare. Din cauza cresterii inevitabile a cererii de lemn ca materie prima, apar defrisarile si fenomenul de despadurire care afecteaza sanatatea si habitatele naturale ale animalelor. Mai mult decat atat, rarirea copacilor afecteaza calitatea aerului.

De asemenea, calitatea scazuta a aerului este cauzata de acele deseuri care ajung in mediul natural sau care din cauza supraaglomerarii depozitelor de deseuri ajung la gropile de gunoi.

 

Modalitati de reducere a consumului de hartie

 

Reducerea consumului se face prin autoeducare si scopul sau este evitarea risipei si diminuarea numarului mare de deseuri rezultate din urma acestuia.

Desi actiunile pe care le putem face pentru a diminua consumul nu reprezinta un efort exagerat, ci sunt simple si usor de realizat, aceste pot face diferenta daca sunt adoptate de cat mai multi dintre noi.

Una dintre dintre modalitatile de reducere a consumului de hartie pe care cu usurinta o putem realiza este ca atunci cand mergem la cumparaturi sa facem lista electronic, nu clasic folosind o coala sau o agenda si un pix. In asa fel, daca lista este realizata pe telefonul personal, ne asiguram ca nu vom uita lista de cumparaturi acasa si vom economisi hartie. 

De asemenea, daca facem o lista de cumparaturi, vor exista sanse mai mici sa facem cumparaturi compulsive si sa adauga in cos produse de care nu avem cu adevarat nevoie in acel moment. 

Tot de partea de consum tin si sacosele de cumparaturi confectionate din hartie. Desigur, este de preferat sa optam pentru acestea, nu pentru unele din plastic, insa, daca avem posibilitatea, le putem inlocui cu sacosele din material textil care sunt mai rezistente in timp si pe care le putem refolosi de mult mai multe ori. 

Atunci cand dorim sa imprimam un document este de preferat sa ne asiguram ca este corect si ca nu o sa fim nevoiti sa il listam din nou din cauza greselilor. De asemenea, daca nu este cu adevarat necesar sa printam cate  pagina pe coala, putem sa printam fata verso pentru a face economie. 

 

Modalitati de reducere a consumului de carton

 

In ultima perioada, consumul de carton a crescut odata cu dezvoltarea comertului din mediul online, fiindca cutiile de carton sunt preferate pentru impachetarea coletelor. Desigur, ambalajele din carton sunt raspandite si printre produsele comercializate, in special in cazul electronicelor/electrocasnicelor.

Reducerea consumului de carton este greu de gestionat, tinand cont ca este o alternativa mult mai buna si fiind preferata in locul plasticului.

Tot ceea ce putem sa facem in acest caz este ca atunci cand primim colete sa nu aruncam cutiile care pot fi reutilizate, in asa fel prelungim viata cartonului si amanam momentul in care il depozitam in containerul de profil. Cartonul, spre deosebire de hartie, se poate recicla doar de 4 ori, apoi isi pierde din propietati, asadar este de preferat sa prelungim durata acestuia prin refolosire. 

 

Modalitati de reducere a consumului de plastic

 

O modalitate de valorificare deseuri plastic este aceea de a diminua consumul produselor care contin sau care sunt integral din plastic. 

Supermarketurile si marrile companii din domeniul Retail au inlocuit sacosele de cumparaturi din plastic cu cele din hartie, insa mai sunt comercianti care inca folosesc pungi din plastic. 

Trebuie sa stim ca este dreptul nostru sa refuzam o astfel de sacosa si sa optam pentru una din hartie sau sa folosim propria noastra punga. 

In ceea ce priveste tacamurile, paharele sau paiele din plastic, la fel ca in cazul sacoselor de cumparaturi, avem dreptul sa le refuzam si sa optam pentru unele din lemn.

Plasticul este unul dintre cele mai nocive deseuri care odata ajung in sol poate avea efecte dezastruoase, el avand o durata de descompunere de pana la 1000 de ani. In ceea ce priveste reciclarea, deseurile din plastic, au de asemenea limite, ele putandu-se recicla de putine ori, apoi isi vor pierde din calitati. 

 

  1. Valorificare deseuri prin reutilizare

 

O alta modalitate de valorificare deseuri este cea de reutilizare a deseurilor, insa inainte de a apela la aceasta varianta trebuie sa cunoastem cateva aspecte de care trebuie sa tinem cont.

Dupa ce am refolosit un deseu este posibil ca acesta sa nu mai fie eligibil pentru reciclare daca a intrat in contact cu diverse substante chimice sau cu diversi adezivi, fie daca integritatea sa a fost afectata.

Mediul online este sursa de inspiratie inepuizabila cand vine vorba de reutilizare. 

 

5 idei de valorificare deseuri prin reutilizare

 

  • In ceea ce priveste hartia, aceasta este un material versatil care ne permite sa o modelam si sa obtinem diverse forme si obiecte. Asadar, cu ajutorul unor pagini de reviste sau ziare putem sa revitalizam copertile cartilor uzate si deteriorate. Este necesar doar sa masuram cartea careia dorim sa ii improspatam aspectul, sa decupam paginile din revista pe dimensiunile respective apoi doar imbracam cartea cu noile coperti. 
  • Din cutiile de carton putem sa obtinem cutii de depozitare de diverse dimensiuni. Mai mult decat atat, le putem personaliza pe placul nostru. 
  • Dintr-un  PET putem sa obtinem un ghiveci pentru plante. Asadar, tot ce trebuie sa facem este sa taiem pe jumatate o sticla din plastic si sa plantam o planta in interiorul ei. Desigurr, putem sa personalizam si ghiveciul din plastic, fie il vopsim in culorile preferate, fie lipim diverse mesaje sugestive care indeamnă la adoptarea unor comportamente prietenoase cu mediul. 
  •  Borcanele din sticla le umple din nou cu muraturi, gem sau sos de rosii. Ele nu isi pierd din calitate, nu sunt toxice si pot fi refolosite in acest mod la infinit.
  • Din bucatile de lemn ramase de la diverse constructii, putem sa facem o masuta de cafea.

 

  1. Valorificare deseuri prin reciclare

Ultima dar una dintre cele mai importante variante de valorificare deseuri este reciclarea. In primul rand, trebuie sa avem in atentie faptul ca suntem obligati prin lege sa colectam selectiv deseurile din propria locuinta. In aceasta directie, autoritatile ne pun la dispozitie resursele necesare pentru a executa corect colectarea deseurilor, mai exact, primim in custodie containere de profil pentru fiecare categorie de deseu: harie si carton, plastic, sticla, metal.

Urmatorul pas este legat de disponibilitatea noastra in ziua ridicarii deseurilor de catre agentii de la salubritate. In cazul in care nu putem sa fim prezenti in ziua prestabilita ridicarii, trebuie sa ne asiguram ca agentii vor avea acces la containere. 

Dupa ridicarea deseurilor, urmeaza transportarea acestora catre reciclator unde incepe procesul propriu-zis de reciclare. 

In cazul hartiei si al cartonului, deseurile ajunse la reciclator se impart in trei categorii: hartie cu calitate superioara(hartia pentru imprimanta), hartie cu calitate medie si hartie cu calitate slaba(cartonul). Hartia de imprimanta se poate recicla de pana la 7 ori, pe cand cartonul doar de 4 ori apoi isi pierde din propietati. Dupa aceasta ultima categorisire urmeaza a se indeparta impuritatile precum capsele de metal. Dupa aceasta ultima interventie, deseurile se maruntesc apoi se amesteca cu apa si cu diverse substante pentru a se obtine o pulpa. Rezultatul se intinde pentru a forma o pelicula subtire care se preseaza pentru a elimina excesul de apa. 

In ceea ce priveste plasticul ,ajunse la reciclator, PET-urile sunt sortate pe culoare apoi curatate de impuritati, iar ultimul pas este macinarea. Rezultatul devine materie prima pentru diverse tipuri de ambalaje si diferite obiecte printre care si textile.

In ceea ce priveste sticla, trebuie sa tinem cont de cateva aspecte importante pentru ca deseurile sa fie considerate eligibile pentru reciclare si sa evitam ca ele sa ajunga la groapa de gunoi.

In primul rand, in cazul acestui tip de deseu este foarte important sa ii pastram integritatea. Sticla sparta este acceptata pentru reciclare insa pentru siguranta manipulatorilor care se ocupa cu ridicarea deseurilor trebuie sa avem grija cum o depozitam si sa o separam de restul deseurilor din sticla.

De asemenea, sticla sparta nu mai poate fi transformata intr-un obiect functional, insa ea poate sa devina materie prima pentru diverse productii.

Vasele termorezistente, oglinzile si ferestrele nu se pot recicla fiindca punctul de topire este diferit de cel al sticlei din care este confectionat un pahar.